onze kanalen:

onze favoriete
merken:
Grotte de Sainte Anne

wegwijzer:
Wanneer je van Tilff naar Esneux rijdt, kom je net buiten de bebouwde kom van Tilff bij wat rotsen uit die links, bijna op de weg liggen. Aan weerszijden van de weg zijn parkeerplaatsen aangelegd waar je je auto kwijt kunt. Vlakbij de meest zuidelijke rots uitloper gaat een trap omhoog, naar de wrijvingsplaat van de voormalige steengroeve (waar alleen leden van de CAB-BAC mogen klimmen) en de grote ingangsportaal van de Sainte Anne. Een stalen deurtje in een betonnen kozijn is de daadwerkelijke ingang.

beschrijving:
De grot bestaat uit 3 verschillende niveaus die onderling steeds met elkaar verbonden zijn. In de onderste galerij stroomt het water en pas na een poosje in de grot te zijn kom je daarin uit. Je komt binnen op het derde niveau, met het water dus onder je in het vierde en jongste. Na een poosje kom je in de onderaardse rivier uit, maar al snel kun naar het (tweede) niveau, of je volgt de rivier tot aan zijn oorsprong. Vanuit het tweede niveau kun je nog verder omhoog, om uiteindelijk via de boite-aux-lettres in de hoogste regionen van de grot te komen.

Vooral in het eerste gedeelte van de grot is het mogelijk om uit veel verschillende wegen te kiezen: steeds opnieuw zijn er zijgangen en/of putjes om te verkennen. Het gerucht wil dat je in het gedeelte tot aan de brievenbus 12 uur continue kunt grotten eer je alles gezien hebt. In het gedeelte na de brievenbus houden de mogelijkheden snel op: de hoofdgalerij volgen is eigenlijk de enige keus die je hebt.

Afzettingen vind je er genoeg, al zijn er erg veel beschadigd en/of besmeurd door de hordes bezoekers die hier ooit in- en uitliepen. Zondagen met meer dan 300 bezoekers per dag waren geen uitzondering en daardoor ontstonden lange wachttijden bij de bottle-neck passages. Dit was één van de redenen van de UBS om in 1992 de grot af te sluiten en een sleutelregeling in te stellen. Nu is het aanzienlijk rustiger in de grot.

De Sainte Anne is door zijn omvang een veelzijdigheid aan passages (étroitures, putten, grote en kleine galerijen, enz.) bijzonder geschikt als introductiegrot. Maar ook voor de gevorderde speleoloog is de grot interessant. Met name de kleine zijgangetjes en putjes in het eerste deel zijn redelijk sportief... Let wel op dat de afzettingen die je er nog vindt, blijven zo ze zijn.

opmerkingen:
Ondanks dat ik al ruim 200 keer in de Sainte Anne geweest ben (als begeleider van groepen) blijft deze grot een van mijn favorieten.

De grot is ontdekt in 1837 tijdens de werkzaamheden in de steengroeve en is sindsdien meermaals beschreven. De Sainte Anne is een actieve grot, waar altijd water stroomt. Het water is afkomstig van maar liefst 7 verschillende waterlopen, o.a. vanuit het Chawresse-dal, die op verschillende niveaus de grot binnenkomen. Zomer of winter maakt niet veel uit, het water is altijd aanwezig en dat maakt de grot zeer interessant voor introductietochten. De Sainte Anne staat in verband met de grotte de Brialmont, abîme de la Chawresse, grotte Veronica, trou des Manants, trou Victor, trou des Nutons, trou des Proces, grotte de Monceau.

materiaal:
Het is mogelijk om in de grote diaklaas SRT te oefenen, en wel op het punt dat je over de diaklaas heen stapt op het tweede niveau. Twee spits in het plafond waaraan je je koord kunt uithangen en er is zelfs een spit om een fractionée te bouwen, halverwege de afdaling. Een meter of 10 verder, net voor het lamonoir is nog een mogelijkheid om in de diaklaas af te dalen en zo weer bij de rivier uit te komen. Hier vind je twee boorhaken. Een koord van 15m is ruim voldoende voor je oefeningen.

obstakel touw ankers opmerkingen
P10 C25 2bh touw doorhalen
totalen 25m  

P = puits / put Cs = cascade / waterval sp = spit
R = ressaut C = touwlengte in meters dev = deviatie / omleider
E = escalade / klimmen AN = natuurlijk anker cp = 2 touwen verbinden
Ch = chéminee / schoorsteen bh = boorhaak  

 

foto's van 24-02-2007
foto's van 07-09-2015
video van 07-09-2015
 
land
België
provincie / streek
Luik
gemeente
Tilff
parkeerplaats
voor de grot
x = 682.736
y = 5603.654
z = 75m
coördinaten
x = 682.755
y = 5603.683
z = 87m
aanlooptijd
1 min
lengte
1200m
max. hoogteverschil
-7 / +28m
tijdsduur
3 - 4 uur
uitrusting
evt. srt-kit
topo
moeilijkheidsgraad
1 - 2 - 3 - 4 - 5
watercontact
0 - 1 - 2 - 3 - 4
moeite waard?
1 - 2 - 3 - 4 - 5
fotogeniek?
1 - 2 - 3 - 4 - 5